čtvrtek 2. dubna 2020

Pizza z nekynutého těsta


Pizzu u nás k večeři děláme docela často. Je to rychlé a vděčné jídlo, které zasytí i chutná. Děti mají nejraději Hawai - tedy pizzu s ananasem, my si na ni s oblibou naskládáme slaninu a olivy. Pizzu dělávám nejčastěji právě tuhle z nekynutého těsta. Ne vždy má člověk doma droždí. Kypřící prášek mám naopak doma s jistotou vždycky. Těsto samotné je chutné (jen se to nesmí přehnat s množstvím kypřícího prášku, aby pizza nebyla vysoká jak buchta).


Suroviny na těsto (na 1 pizzu):


250 g hladké mouky
0,5 prášku do pečiva (navršená čajová lžička)
špetka soli
6 polévkových lžic oleje
1,5 dcl vody



To je opravdu všechno. Těsto je hotové během pěti minut. Suroviny v míse promíchám a potom rukou párkrát prohnětu. Pokud je moc lepivé, zapráším lehce moukou a zapracuji znova. Na plech si dám pečící papír, do středu položím kuličku těsta a rukou vymačkám kruhovou placku, okraj nechám mírně vyšší. 


Pak si připravím podkladovou pastu z kečupu, bazalky a oregana. Směsí potřu placku, nepotírám okraje. Dál lze dozdobit podle toho, co má kdo rád. Holkám dávám na pizzu šunku, kukuřici, ananas a nastrouhaný sýr, nám slaninu, kukuřici, nastrouhaný sýr a olivy.


Troubu předehřeju na 250 stupňů, vložím plech s pizzou a peču 15 minut. To je celé. Vše je do půl hodinky hotové. Maximálně.





Dobrou chuť! :-)


Včera jsem si jinak přivezla starší děti, s mladší Nelčou dnes mezi vařením a pečením mrskáme vyjmenovaná slova a užíváme si, že jsme zase spolu :-) Starší Kikča si už má jako puberťák své zájmy a o účast v kuchyni narozdíl od mladší ségry zrovna nestojí :-)


Přeji dobrou noc a pěkné sny :-)
Já jdu ještě bleskově uháčkovat aspoň jednu řadu šátku.


Romča.

4 komentáře:

  1. Pizza vypadá dobře. Receptík si uložím a určitě na něj dojde. Manželovi to tedy nehrozí, aby ji ochutnal :-), ale vnoučata a já ji rádi máme.
    Tak se všichni spolu mějte fajn !
    Hanka (bavi-mne-to.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jojo, zvlášť děti pizzu ocení. A i když to není kdovíjaká nutriční hitovka, tak to není ani žádná tragédie a oproti kupované pizze je to sázka na jistotu - člvěk ví, co přesně jí :-) Krásný den, Romča.

      Vymazat
  2. Romčo, pizza vypadá skvěle, určitě bych si dala obě. To je recept na jednu placku, nebo na dvě?
    Je fajn, že máš holky doma, tak se užívejte navzájem. :o)
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, recept je na jednu placku :-) Vidíš, to by mě nenapadlo zmínit :-) Možná to tam poupravím - díky. Krásný den :-)

      Vymazat

Když vám život rozdá karty

... nezbývá, než s nimi hrát. Ať už jsou jakékoli. Hodně věcí ve svém životě ovlivníme sami - svým přístupem, svým konáním, svým náhledem na...