středa 3. července 2019

Králický Sněžník obrazem


K včerejšímu článku sem šupnu nějaké fotky. Aby bylo vidět, že za slušného počasí je tohle místo ještě mnohem krásnější. Na Králičáku jsem byla už několikrát, prošla jsem všechny trasy, které k němu vedou a mohu konstatovat, že všechny jsou super, každá krásná trošku jiným způsobem.
Nějraději mám asi okruh Horní Lipka - Klepáč - Králičák - po žluté do Dolní Moravy a po modré výšlap na Horní Lipku. Tuto trasu jsme šli s Víťou na našem prvním společném čundru.
Horní Lipka se projede a pokračuje se dál až k nevelkému parkovišti u lesa. Z tohoto místa hned prudce stoupá lesní cesta po červené směr Klepáč. Na vrcholu kopce stojí dřevěná rozhledna s překrásným výhledem. Obvykle tam ale slušně fouká (a co teprve na Králičáku samotném).

Rozhledna Klepáč



Středový vrchol v pozadí je Králický Sněžník

Z parkoviště v Horní Lipce je to ke Klepáči nějakých 2,2 km. Z Klepáče na vrchol Králičáku je to pak dalších 8,1 km. Cesta z Klepáče na Králičák je poměrně rovinatá, vedená horským lesem. Prudší stoupání je až na samotném závěru této trasy při výstupu na vrchol Králičáku (1424 m). Cesta rozhodně není bezbariérová a je třeba počítat s náročnějším horským terénem, kameny, kořeny. Plánujeme s mimčousem příští rok dost cestovat, ale tohle fakt jedině s mimčokrosnou na zádech.







Následuje osvěžení u pramene řeky Moravy. Sběratelé putovních razítek si tu do svého deníčku mohou otisknout razítko pramene.




Cestou se turista nesmí zapomenout zastavit u sochy slůněte, zvěčnit si ho a sáhnout si na něj pro štěstí :-)



Z Králického Sněžníku po žluté do Dolní Moravy a odtud po modré na parkoviště u Horní Lipky je to dalších cca 13 km.


My jsme si večer ustlali hned u parkoviště...


... a ráno tam i posnídali.


A druhý den jsme omrkli něco málo z rozsáhlého králického pevnostního systému (my okoukli, případně prolezli pevnosti kolem vrchu Výšina (666 m). Na nedaleké poutní místo Hora Matky Boží Hedeč se vypravíme snad někdy příště.







Takžeee ... tady a takhle to u nás nějak začalo :-) Pokud máte rádi hory a pěšší túry, vyřádíte se tu dosyta. Pokud dáváte přednost pohodlnější relaxaci na různých wellness pobytech, i toho Dolní Morava nabízí dostatek. A i pro rodiny s dětmi je v místě vyžití hromada - Mamutíkův vodní park, Adrenalin park, Stezska v oblacích, bobová dráha ... Tyto aktivity pořádně provětrají peněženku, na druhou stranu s tím se tak nějak v době letních dovolených počítá, no ne? :-)

Mějte pohodový den. Romča.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Když vám život rozdá karty

... nezbývá, než s nimi hrát. Ať už jsou jakékoli. Hodně věcí ve svém životě ovlivníme sami - svým přístupem, svým konáním, svým náhledem na...