úterý 11. června 2019

Háčkovaný kardigan


Na přání vkládám návod na háčkovaný kardigan. Prošla jsem různé návody a zkombinovala je, případně si něco dodala. Zkušené háčkařky si určitě návod obohatí o nějakou svou vychytávku nebo alternativu, takže návod slouží jako nástin "jak by to šlo" :-)

Je to superprimitivní, zvládne to i začátečník, který umí řetízkové oko a dlouhý sloupek. Zkušenější háčkařky si vystačí se schématy, pro začátečníky se rozepisuji podrobně.

Háčkovala jsem z Alize Diva háčkem s bílou plastovou rukojetí číslo 0 (odpovídá, dva a půlce, trojce?). Dceři bude osm let, podle návodu je možné uháčkovat v podstatě cokoli od svetříku pro novorozence po dospělého, jen je třeba tomuto záměru přizpůsobit počet ok v řetízku na začátku (metoda pokus - omyl, po pár řadách se to ukáže).

SEDLO
Sedlo jsem začala řetízkem na 25 + 1 + 25 + 1 + 50 + 1 + 25 + 1 + 25  řetízkových ok. Celkem 104 řo.
Jedničky slouží k násobení a tudíž rozšiřování sedla. V první řadě se do všech řetízkových ok vháčkuje 1 DS, pouze do jednoho přídavného (+1) se vháčkují 4DS. Každou řadu začínáme 2 řo jako náhradu za 1. DS.
V druhé řadě vháčkujeme do každého vějířku ze čtyř dlouhých sloupků předchozí řady 2DS a to doprostřed vějíčku - tedy mezi 2. a 3. DS předchozí řady.
Ve třetí řadě opět vháčkujeme 4DS mezi 1. a 2. sloupek zdvojení předchozí řady.
Kdo se lépe orientuje ve schématech, přidávám nákres:

Nákres řetízku, kterým se začíná. Počet ok si upravíme podle zamýšlené velikosti.

Ukázka pomalu rostoucího sedla. V lichých řadách rozšiřujeme v rozích (+1) o 4 DS, v sudých o 2DS. Pro začátečníka jsem naznačila, co bude tvořit rukáv, dále jsou patrné přední díly a nejširší zádíčka.

Rozšiřování - schéma:


Ukázka rozpracovaného sedla na jiném výrobku (na šatičkách, které teď dělám). Tady jsou navíc knoflíkové dírky, tím se nenechte zmást.

Detailní ukázka přidávání v rožcích.

Ideální je mít človíčka, pro kterého je vznikající model určený, u sebe, aby se dalo průběžně zkoušet, kdy už je sedlo dostatečně široké a kdy i rukávy nabraly požadované šířky.

Když je sedlo tak akorát (v případě našeho kardiganu byla výška uháčkovaného pásu asi 11 cm), můžeme sedlo sháčkovat. Tuto řadu háčkujeme dlouhými sloupky a v místě pod pažemi díly sedla sháčkujeme, čímž vzniknou rukávy:

V těchto místech se sedlo sháčkuje (pod pažemi).

VZOR:
První řadu pod sedlem (sháčkování) jsem tedy háčkovala pouze dlouhými sloupky. Na sedlo je vcelku jedno, jaký vzor zvolíte. Já jsem nechtěla nic tak obyčejného jako schéma granny sguare, ani nic moc dírkatého. Také jsem pro jednoduchost chtěla, aby jedno opakování vzorečku zabralo ideálně 4 oka, čili aby se někde dalo něco poupravit, kdyby počet ok neseděl.

Proto jsem zvolila KOSATCOVÝ VZOR:
1. řada: 3 řo, dvě DS z předchozí řady vynecháme a do třetího v pořadí uháčkujeme 2DS, 1řo, 2DS, opět dvě oka z předchozí řady vynecháme a do následujícího třetího opět 2DS, 15o, 2DS. Jedeme vzoreček po celou řadu, bez ohledu na to, jestli jsme zrovna pod předním nebo zadním dílem nebo v podpaží. Nejsem moc počítací typ, takže řadu ukončuji, jak to vychází líp (na celý kosatec nebo na jeho půlku). Pro obě možnosti jsem nakreslila schéma.
2. a každá další řada: do středu každého kosatce (čili pod 1 řo) vháčkujeme další kosatec (2DS, 1řo, 2DS). Háčkujeme do požadované délky svetříku, kardiganu, šatiček. Na našem kardiganu byla délka kosatcového vzoru pod sedlem 41 cm.
Kosatcový vzor - schéma:


RUKÁVY
Rukávy se naháčkují úplně stejně, opět do požadované délky - krátký, dlohý, možné je vytvořit cokoli. Náš kardigan má délku rukávu 36 cm (= 43 řad kosatců).

MOŽNÉ OBMĚNY:
Pro světřík, na jehož zapínání použijeme knoflíky, je třeba přední díly nastavit - udělat je o něco širší. V případě tohoto kardiganu by začáteční řetízek byl např.: 30 + 1 + 25 + 1 + 50 + 1 + 25 + 1 + 30. (Nastaveno pro maličký knoflíček o pět DS na obou předních dílech. Je to třeba zkoušet a případně párat - aby se zamýšlený knoflík vešel, aby byl pak na středu přesahu apod. Knoflíková dírka se jednoduše udělá tak, že vynecháme 1, 2, 3 DS (podle velikosti knoflíku) a nahradíme je v dané řadě řetízkovými oky. V další řadě tato řetízková oka nastavíme původními dlouhými sloupky. 



Čelenku:
Vložím zase příště ;-)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Když vám život rozdá karty

... nezbývá, než s nimi hrát. Ať už jsou jakékoli. Hodně věcí ve svém životě ovlivníme sami - svým přístupem, svým konáním, svým náhledem na...