pátek 13. března 2020

Nabila jsem si baterky...

...procházkou



Včera bylo vážně nádherně. Po obědě jsem přesazovala pokojovky a venku jsem pobíhala v tričku s krátkým rukávem a bylo mi fajn. Když dojel z práce Víťa, navrhl procházku. Sama s Heďou nechodím, netroufám si to, tak jsem ten návrh přivítala s nadšením (a s jistými obavami, přiznávám). Vyšli jsme si jen kousek za dům do malého lesíka. Na jednu stranu od domu se rozbíhá placatá Haná, na druhou se zdvíhají Jeseníky. Jako milovník hor a rodák z Vysočiny tíhnu spíš k té kopcovité straně :-) Když ráno vstávám, odhrnuji roletku na střešním okně a dívám se, jak je na horách. Z ložnice vidím vysílač na Pradědu. A hory chodím kontrolovat několikrát denně - jestli tam jsou mraky, jestli ubylo sněhu, jestli na Pradědu svítí sluníčko... Jsem dost velký turista, miluju pěšší pochody, po horách hlavně. Takže kdo mě zná, ten potvrdí, že poslední měsíce strávené doma mi hodně svazují nohy. Ale strach o Heďu je větší než má touha utíkat ven. Však časem toho jistě pocestujeme ažaž.


Takže začnu naším domečkem - je to tenhle zelený krasavec. Zahrada ovšem tak výstavní zdaleka není. Je to zatím spíš plocha s haldami hlíny, složených cihel z původního stavení, dřeva téhož původu... Ale - dnes mi přijde zásilka od Starkla - hlavně okrasné keře. Bude se sázet - hurááá :-)




Takhle vypadá hřbitůvek za vsí:



A pak už hurá k lesíku:













Když se pozorně zadíváte, uvidíte na nejvyšším vrcholu vysílač. 

Ano, to je Praděd.



Moc ráda bych vyslyšela výzvu na konci lesa:



V lese se Hedě líbilo, že má z kočáru co pozorovat - tolik stromů nad ní, obloha samotná ji (narozdíl ode mě - v blížícím se nečasu stála opravdu za to), tak na poli putovala do náruče a nesla se až domů.






Domů jsme to stihli na chlup přesně. Černo přišlo z hor k nám a než jsem postavila na čaj, začalo pršet.



Jsem ráda, že jsem vzala foťák. V lese jsem měla radost jako malé dítě. Byla jsem nadšená z každého listu a snažila si to užít. Takhle můžu vždycky juknout na fotky a tu svou duši si zas prohřát :-) A krom fotek jsem si dotáhla kupu přírodnin. Ve vsi jsme potkali známé a ti se divili, co táhnem v kočáře klacků :-D (A to netušili, že mám nadité kapsy šiškami, holt kreativní duch).  :-)


Mějte se báječně a buďte hlavně zdraví! Trochu mi je úzko z toho, co se teď kolem nás děje... V té nemocnici nás ve středu čekalo na malém prostoru snad padesát... Jsem ráda, že stát zavedl taková přísná opatření, i když se to řady lidí finančně (možná i existenčně) dotkne. Je to nepříjemné, nicméně v téhle situaci rozumné. Hasit požár by bylo mnohem horší než mu předcházet. I za takto drastických opatření.


Krásný den.
Romča

10 komentářů:

  1. Romi, udělali jste si krásnou jarní vycházku a určitě vám to všem jen prospělo.:-)
    Pošla jsem si i zmeškané článečky.
    Hlavně se opatrujte!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emi, ale tolim přírody jako na tvých fotkách jsme nepotkali. Mám pocit, že ta placatá Haná je taková poznamenaná zemědělstvím v tomto ohledu. Třeba natrhat kytici lučních květů tu je problém v kterémkoli ročním období. Všude jen pole a pole. Už se těším, až mi to poroste na zahrádce :-)

      Vymazat
  2. Moc Ti tu procházku přeju. Taky nechodím z lesa s prázdnou :-) Krásně jsi vše nafotila. Domeček máte hezký. Hedvička si to užívala taky! Je to na jejím úsměvu vidět a s tátou jim to moc sluší.
    Měj se hezky!
    Hanka (bavi-mne-to.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuju :-) Můj muž to tak nějak přetrpěl (myslím to, že s sebou vleču domů klacky a šišky a kdeco). Ale nevěřil mi, když jsem mu popisovala, s jakou oblibou bude tahat poklady z venku domů malé dítě :-D To je pro něj zatím novinka :-) No ... uvidí sám.

      Vymazat
  3. Máte moc pěkný domeček :-) a krásnou kuchyni. Vycházky do přírody jsou úžasné, doufám, že se dnes manžela a dceru taky vytáhnu ...potřebuji něco optimistického.
    Mějte krásné dny. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) Snažíme se, aby byl ten domov hřejivý. Doufám, že se nakonec procházka vydařila - hrozn to člověka nakopne, že? :-)

      Vymazat
  4. Romčo, krásně je u vás. Jak na vsi, tak doma. A že není vše hotové? Kolem domu je práce celý život a stále se něco buduje a upravuje, tak není třeba zoufat. A pak, člověk má radost z každého hotového díla, takže se těším, na tvé zasázené keříky. Heďa je takový krásný smíšek.
    Mějte všichni prima víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dáši, děkuju. Přesně tak - vlastně jsem za to radši. Sice si člověk může něco pořídit po částech a trvá to, než se to a ono ručně vybuduje, ale o to víc pak má z každého kousíčku větší radost. Mně udělá radost i to, když ze zahrady zmizí stavební materiál a halda hlíny :-D

      Vymazat
  5. Žijete v nádherné kraji, v nádherném prostředí.
    Tvé fotky jsou naladěni na jednu kouzelnou strunu, na pohodu.
    Ať se vám daří, vypadáte totiž spokojeně a to je základ.
    Krásné dny plné slunce ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane jo, to je krásný komentář. Moc děkuju. S krajem se sžívám, ale už si zvykám. Není to moje krevní skupina, odrostla jsem v kopcích, naštěstí to do nich není daleko :-) Přeji krásný den. Romča.

      Vymazat

Když vám život rozdá karty

... nezbývá, než s nimi hrát. Ať už jsou jakékoli. Hodně věcí ve svém životě ovlivníme sami - svým přístupem, svým konáním, svým náhledem na...